torsdag 25 april 2013

Fel och brister hos Svenska Dagbladet om Irak

Höga militärer från Saddamtiden uttalar sig sällan i media. Av alla de miltärer som lämnat Irak har några toppnamn låtit sig intervjuas i exempelvis Al Jazeera och ofta mot rundlig ersättning. De som lever kvar i Irak framträder ytterst sällan i rädsla för repressalier. Onsdagen 10 april, i det sista numret av gamla SvD, är domineras första sidan av Irak och rubriken "Diktator hyllas än" och på sidan 14 och 15 finns  artikeln av norske journalisten Jörgen Lohne. Norska Aftenposten där Lohne är anställd har tidigare publicerat artikel där.
I artikeln framträder en Brigad General Seif al-Nasri och berättar att han deltagit i flera krig
och var med i  Republikanska Gardet och kämpade mot USA-ledda invasionsstyrkan 2003. Generalen syns också på bild tillsammans med sina barnbarn i sitt hem i staden Tikrit. När jag lästa artikeln reagerade jag på att Generalen vågade framträdda även fast han bodde i Saddamtrogna Tikrit. Frågan blev därefter, vem är Brigad General Seif al-Nasri ? Saddam förfogade 1990 över världens fjärde största militär makt med en miljon soldater och tusentals generaler. Trots utmaningen frågade jag den bästa tillgängliga expertisen om  Brigad General Seif al-Nasri, lät skanna av internet på arabiska, kollade i litteratur, databaser mm utan att få träff. Namnet Seif al-Nasri är ofulltständigt och det framgår inte heller i artiklen är det skulle vara ett alias. Jag kontaktade  Lohne som erkände att han inte gjort någon faktakontroll om Seif al-Nasri. Lohne litade tillfullo på sin irakiska fixare som påstår att han känner Seif al-Nasri och att hans historia är sann. Efter några turer får jag tag på fixaren, som själv är jourmalist och  publicerat nyheter i Washington Post. Fixaren nekar att svara på frågan om Seif al-Nasri riktiga namn och hans exakta militära grad. Vägran att lämna ut namnet motiverar han med att uppgiften kan skada Generalen. Att det finns bilder som kan identifiera honom
bekymrar inte fixaren. Min slutsats är artiklen bygger på oklara grunder och att publiceringen kan skada personen på bild som uppges vara Brigad General Seif al-Nasri.

Två veckor senare onsdagen 24 april publiceras det felaktiga uppgifter om Saddams Irak.  I sin kolumm skriver Gunilla von Hall tänkvärt om det hemska faktum att antalet  dödsstraff i dagens Irak är omänskligt högt.Fortsättningen av artiklen handlar mycket om Saddams halvbror Barzan och von Hall påstår :
Att Barzan basade över säkerhetstjänsten och låg bakom gasbombningen då 5000 kurder dog. På hösten 1983  lämnade han säkerhetstjänsten. Mannen bakom giftbombningen av Halabja 1988 var "Kemiske Ali", Majid Hasan al-Majid. Jag deltog nyligen i en av alla sorgehögtider av 25-år efter folkmordet i Halabja och det känns pinsamt att SvD inte behärskar basfakta i denna tragedi.

Von Hall påstår också Saddams son Uday skjöts ihjäl i samband med en biljakt. Uday sköts ihjäl i ett belägrat hus i Mosul efter några timmars eldstrid. Under sin tid i Irak påstår von Hall att hon lärde känna Uday. Jag tvivlar starkt på den uppgiften. Uday var ökänd för att jaga kvinnor och utnyttja dem.Många dödades efteråt av Udays livvakter och deras kroppar dumpades. Uday vistades en kort tid i Schweiz innan han utvisades efter uppträtt våldsamt på restaurang.


 

2 kommentarer:

  1. Man inte lita på SvD längre! Bra jobbat Mats!

    SvaraRadera
  2. Von Hall har ingen kunskap om Irak, hon borde inte uttala sig och inge felaktige upggifter, hon bör nog läsa på lite mer ...

    SvaraRadera