onsdag 22 oktober 2014

Förundersökningen om Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab nedlagd idag. Ofullständigt utredning.

Läs det officiella beslut.    Case closed.

Taimour Abdulwahab,  Passbild från 2001
MT "frun", sambon


  • Taimour Abdulawahab var aldrig gift enligt svenska skatteverket. Taimour och MT hade troligen vigt sig i England men  registrerade aldrig äktenskapet i Sverige. I beslutet nämns "fruns syster". MT har yngre två systrar, båda med  anknytning till Luton. Mellansystern är gift och har barn med en tunisier. Mellansystern svindlade som sin svåger Taimour CSN på pengar. 2011 polisanmäldes hon av CSN som krävde henne på 80 000:-. Hon bodde då i Luton och kunde ej delges och fallet lades ned. MT:s nära vännina HT är gift med en bror till tunisiern. Efter attentatet flyttade MT hem till väninnan. Efter Taimours död överförde hans vän Nasserdine Menni 1000 £ till HT:s konto. Menni dömdes senare av brittisk domstol för finansiering av terrorism. Idag driver Taimours sambo och hennes två systrar en egen business med arabisk anknytning i Luton. Läsvärd länk.
  • På dödsdagen 11 december 2010 ringde Taimour till Irak. Omständigheterna runt efterforskningarna av Taimours samtal är pinsamma.  Säpo, justitiedepartementet, svenska ambassaden i Bagdad, flera irakiska departement var från mars 2012 och två år framåt engagerade i ärendet. I början på 2014 tröttnade åklagaren och stoppade officiellt försöken att få hjälp i Irak att förhöra personer som talat med Taimour innan han sprängde sig. Åklagaren hade varit beredd att skicka utredare till Irak eller att ordna en telefonkonferens. På dagens presskonferens berätta åklagaren att senare på våren 2014 fick utredningen plötsligt kontakt med irakisk polismyndighet som meddelade att de var välkomna till Irak för förhör. Man tackade dock nej på grund av säkerhetsskäl. Nu var det inte längre aktuellt med telefonkonferens. Men varför hörde plötsligt irakierna av sig efter två års försök av ambassaden i Bagdad att få kontakt? Jo, en Irakkännare och författare i Stockholm aktiverade sitt kontakter i Bagdad och på några dagar hade utredningen fått kontakt. 
  •  MUST(svenska militära säkerhets- underrättelsetjänsten) visste redan inom en vecka efter sprängningen om Taimours kontakt med Irak på hans sista dag i livet. Den 15 december hade svenska ambassaden i Bagdad besök av person som refererade till en källa som påstod  att Taimour haft kontakt med företrädare till irakiska Al-Qaida. Dessa företrädare hade stått nära den då år 2010 avlidne Omar al- Baghdadi, vars efterträdare blev ISIS nuvarande ledare Abu al-Baghdadi. Uppgifterna från besökaren på ambassaden nådde omgående MUST. 
  • Vilka påverkade Taimour och hjälpte honom? Nedläggningsbeslutet ger inget svar men antyder  att omständigheter i England är av intresse. Tyvärr är de oåtkomliga enligt åklagaren. De svensk-engelska rättsrelationerna innehåller idag två knepiga fall. Båda i London. Sexbrottsmisstänkte Julius Assange i ofrivillig arrest på Ecuadors ambassad och Taimours sambo MT. Bara genom det som är känt genom media(mycket från rättegången mot Taimours vän Nasserdine Menni) pekar entydigt ut MT som medhjälpare. Inte bara MT är intressant utan även hennes syster, mor, svåger vilka nämns i nedläggningsbeslutet. Alla boende i Luton utanför  London. Familjegruppen  påverkade i sin tur Taimour till hans fundamentalistiska tolkning av islam. Hur mycket av gruppens inställning som hade sitt i ursprung i Stockholms islamistiska miljöer är en intressant fråga. Och varför valde Taimour att spränga sig i Stockholm?
  • Svaret på frågorna ovan finns i de förhör som Metropolitan Police Service (MPS) Counter Terrorism Command (CTC) höll med MT  nio månader efter dådet.  MT blev troligen "vänd" och fick välja mellan att berätta allt eller att bli  anhållen som misstänkt för förberedelser av terrorbrott.  Efter att MT släppts mot borgen efter ett par dagar anordnades en stöddemonstration för henne i Luton. Ett hundratal personer deltog och demonstrationen leddes av den omstridda muslimske predikanten Anjem Choudary. När sedan MT, som tack för hjälpen, väl friats från misstankarna om terrorbrott blev det svårt för Säpo att förhöra henne. 
  • Det mest uppseendeväckande med Taimours fusk av CSN-pengar som jag avslöjade förra året är de 54 000:- som CSN överförde två dagar efter hans död. Måndagen 13 december 2010 kommer beloppet in på Taimours Swedbankkonto. Samma dag går någon in på  kontot och gör en överföring av de 54 000:-. På " MInga kommentarer:

Skicka en kommentar